Genel SağlıkHABERLER

ANAOKULU VE KREŞLERDE EL-AYAK-AĞIZ HASTALIĞI SALGINLARINA DİKKAT!

Genellikle bebek ve 10 yaşın altındaki çocuklarda, nadiren de bağışıklık sistemi güçsüz yetişkinlerde de görülen el-ayak-ağız hastalığına picornaviridae ailesinden bağırsak virüsleri neden oluyor.

Genellikle bebek ve 10 yaşın altındaki çocuklarda, nadiren de bağışıklık sistemi güçsüz yetişkinlerde de görülen el-ayak-ağız hastalığına picornaviridae ailesinden bağırsak virüsleri neden oluyor. Hastalığa yol açan virüsün burun ve boğaz salgısından, ciltte oluşan kabarcıklardaki sıvıdan veya katı dışkıdan bulaşarak anaokulu veya kreşlerde küçük salgınlara yol açabildiğini belirten Etkin Eczacılık Derneği, küçük çocukların toplu halde bulunduğu bu gibi yerlerde gerekli korunma önlemlerinin alınması gerektiğini vurguladı.
El-ayak-ağız hastalığının görünüş itibariyle suçiçeğine çok benzediğini ve bu nedenle karıştırılabildiğini belirten Etkin Eczacılık Derneği, eczanelerin hastalıktan korunma konusunda topluma yol göstermeye her zaman hazır olduğunu vurguladı. Teşhis ve tedavi için ise mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.
El, ayak, ağız hastalığından korunmak için temizliğe dikkat edilmeli!
El, ayak ve ağız hastalığına yakalanan kişinin bulaştırıcılığı hastalığın ilk haftasında yüksek ve bulaşıcı hastalıklarda alınan genel önlemler bu hastalık için de geçerli. Kişisel hijyene dikkat edilmesi ve ellerin iyice ve sık sık yıkanması hastalığın bulaşmasını önleyebiliyor ancak anaokulu ve kreş gibi toplu bulunulan yerlerde tamamen önlenmesi söz konusu değil. Ayrıca bulaşma riski ortadan kalkana kadar hasta olduğu bilinen kişilerle yakın temastan da kaçınılmalı.
Suçiçeğiyle karıştırılmamalı!
Genellikle kış aylarına yaklaşırken ve çoğunlukla okul öncesi yaş grubunda görülen bulaşıcı ve virütik bir hastalık olan el-ayak-ağız hastalığı el ve ayaklarda, yumuşak damakta ve bademcikler çevresinde, uyluk ve kasık çevresinde ve vücudun çeşitli noktalarında kaşıntılı ve sivilce benzeri kabarıklıklar olarak ortaya çıkar. Görüntü itibariyle suçiçeği lezyonlarına çok benzediği için sıklıkla suçiçeği ile karıştırılır. Ayrıca hastalığın seyri esnasında ateş yükselmesi olduğundan, bakteri kökenli hastalıklarla da karıştırılabilir. Bakteri kökenli hastalıkların tersine el-ayak-ağız hastalığı antibiyotiklerle iyileşmez.
Belirtileri neler?
Hafif ateş, iştah kaybı, boğaz ağrısı, halsizlik ve ağız içinde ağrılı yaralar görülebilir. Avuç içinde, ayak tabanı ve kalçada döküntüler ayrıca, boğazda şişkinlik ve yutma zorluğu oluşabilir. Bir yandan iştah azalması ve huzursuzluk ortaya çıkarken, diğer taraftan ağızdaki lezyonların yarattığı ağrı sıcak ve katı besinlerin alınmasını zorlaştırabilir.
Teşhis ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalı!
Sık görülen başka hastalıklara (suçiçeği, bakteriyel hastalıklar vs.) çok benzeyen belirtileri nedeniyle el-ayak-hastalığının teşhisi kolay değildir. Teşhis için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doğru tedavi edilmediği takdirde el-ayak-ağız hastalığı çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. çok nadir olarak beyin iltihabı, bağışıklık sisteminde zayıflama ve aseptik menenjit; ayrıca dört hafta içinde tırnaklarda geçici düşme görülebilir. Etkin Eczacılık Derneği, çocuğunda bu hastalığın belirtilerini gören ebeveynleri doktora başvurarak gerekli tanı ve tedavi işlemlerinin yapılmasını sağlamasını tavsiye ediyor.