Genel SağlıkHABERLER

BAHÇEDE YETİŞEN MANTAR ZEHİRLENMENİZE NEDEN OLABİLİR

Besin değeri oldukça yüksek olan mantar, birçok kişi tarafından büyük bir keyif ile tüketilir. Ancak mantar tüketirken bazı türlerinin zehirli olabileceği unutulmamalıdır.

özelikle yağışlı havalar ile birlikte yeşil alanlarda sıklıkla görülen mantarın bilinçsiz kişiler tarafından tüketilmesi zehirlenmelere neden olabilir. Mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabilecek rahatsızlıklara neden olabileceğine dikkat çeken Medline Acil Sağlık Operasyonlardan Sorumlu Dr. Barış Mutluer, konuyla ilgili bilgilendiriyor.
ülkemizde yetişen 100 mantar çeşidinden yalnızca 40 tanesi yenebilir, diğerleri ise zehirlenmelere neden olur. Zehirlenme tedavi edilmediği takdirde karaciğer ve böbrek iflasına hatta ölüme neden olabilir. Halk arasındaki yanlış inanışa rağmen dondurucuda bekletme veya çeşitli pişirme tekniklerinin mantarlardaki zehri gidermediğini belirten Dr. Barış Mutluer: “Mantarlar nemli ortamları severler. Bu nedenden yağışların başladığı şu günlerde yabani mantarlarla sıklıkla karşılaşırız. Ancak mantar hakkında bilgisi olmayan kişilerin etrafta bulunan yabani mantarları toplayarak tüketmesi zehirlenmeleri beraberinde getirir. Bu nedenle dikkatli olunmalı ve tabiatta türeyen her mantar yememelidir. Nerede üretildiği belli olan ve Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından üretim izni almış mantarlar tüketilmelidir” dedi.
Mantardan zehirlendiğimizi nasıl anlarız?
Zehirlenme kendini; kusma, yüz ve boyun bölgesinde kızarma, terleme, kol ve bacak bölgelerinde karıncalanma, denge bozukluğu, görme ve işitme bozukluğu, mide bulantısı, midede ağrı veya kramp gibi ani mide ve bağırsak belirtileriyle gösterir. ölümcül sonuca yol açan zehirlenmeler ise 12-24 hiçbir belirti vermezler. Ancak daha sonra daha şiddetli belirtiler meydana gelir.
Mantar zehirlenmesinin tedavisi var mıdır?
Her rahatsızlıkta olduğu gibi mantar zehirlenmelerinde de erken teşhisin oldukça önemli olduğunu söyleyen Dr. Barış Mutluer: “Zehirlenme genellikle kendini ishal ve kusma ile belli eder. Vücut bu yöntemlerle zehre karşı kendini savunmaya geçer. Ancak hastanın en kısa zamanda tedavi edilerek, durumunun daha ciddi bir boyuta taşınmaması için ilk belirtilerin ardından hasta, acilen en yakın tıp merkezine ulaştırılmalıdır” dedi.